We zijn meer gaan sparen. Nederlandse huishoudens hadden eind 2020 ruim 487 miljard euro op hun betaal- en spaarrekeningen bij Nederlandse banken staan, bijna 42 miljard euro meer dan een jaar eerder.

Het grootste deel van het extra spaargeld (21 miljard euro) hebben Nederlandse spaarders op hun vrij opneembare spaarrekeningen gestald, de overige 20 miljard euro staat gewoon op de betaalrekening (bron: DNB). De Nederlandse consument laat geld liggen door niet verder te kijken, stelt Eelco Habets, manager Nederland bij online spaarbemiddelaar Raisin. “Sparen bij een Nederlandse bank hoef je op dit moment niet te doen voor het rendement. Er is nauwelijks vraag naar spaargeld onder Nederlandse banken en de grootste Nederlandse banken houden elkaars rentebeleid in de gaten. Er is dus weinig concurrentie en differentiatie, waardoor de spaarrente in Nederland laag blijft.”

Spaarplatform

Het werpt de vraag op wat wijsheid is om te doen met je 50.000 of 100.000 euro aan spaargeld met de lage, en soms zelfs negatieve rente? “Veel Nederlanders willen wel meer rendement, maar verkiezen de zekerheid van sparen boven de aandelenmarkt.” Sparen in het EU-buitenland via Raisin biedt uitkomst. De rentes van de buitenlandse partnerbanken van Raisin zijn hoger dan bij banken in Nederland. Online spaarbemiddelaar Raisin biedt inmiddels spaarproducten van bijna 20 Europese partnerbanken. Zo krijg je met het spaarplatform van Raisin volledig in het Nederlands via één account online toegang tot de beste deposito’s en spaarrekeningen van betrouwbare banken uit de Europese Unie. “In het buitenland wordt er meer waarde gehecht aan spaargeld en is er meer concurrentie, waardoor de rentetarieven op spaargeld tot meer dan één procent hoger zijn.”

Concurrerende spaarproducten

Er is een duidelijke tendens binnen de Europese Unie om tot een gezamenlijke bankenmarkt en bijbehorend beleid te komen. “Sparen wordt een Europese aangelegenheid, die niet is gebonden aan nationale grenzen. Die ontwikkeling uit zich onder meer in de trend dat steeds meer banken grensoverschrijdend actief zijn. Daardoor wordt het makkelijker om concurrerende spaarproducten te vinden in deze grotere,  Europese markt. In andere landen, ook direct over de grens, kun je een hogere rente op je spaargeld krijgen dan bij een Nederlandse bank.”

Spaardoel

Dat Nederlanders de afgelopen jaren meer zijn gaan sparen is niet zo vreemd, meent Habets. “Neem de huizenmarkt, als starter heb je een startkapitaal nodig. En sta je extra op achterstand met een openstaande studieschuld. Anderszijds moeten (bijna) gepensioneerden bijsparen omdat hun pensioen een minder zekere zaak blijkt dan gedacht.” Een doel stellen maakt het makkelijker om te starten met sparen of extra te sparen, is zijn advies. “Het helpt als je vijf à tien jaar vooruitkijkt met een spaardoel. Net als bij goede voornemens helpt het je beter vol te houden. Er zijn verschillende online rekentools om uit te rekenen hoeveel geld je per maand opzij moet zetten om je streefbedrag te halen. Beschouw dat als een vaste last.” Het Belastingplan 2021 is goed nieuws. De heffingsvrije drempel in box 3 wordt in 2021 verhoogd van ruim € 30.000 naar € 50.000 (met een partner: gezamenlijk € 100.000). “Dat maakt het nog aantrekkelijker om extra te sparen.”

Depositogarantiestelsel

Als een buitenlandse bank failliet gaat, heb je als Nederlandse spaarder net zoveel bescherming als je hebt wanneer je je geld bij een Nederlandse bank hebt. Binnen de Europese Unie is sinds 2009 je spaargeld dankzij wettelijke depositogarantiestelsels overal gegarandeerd tot (het equivalent van) 100.000 euro per bank.

Ga nu naar raisin.nl/personal-finance en krijg gratis toegang tot de hoogste spaarrentes tot wel 1,50% p.j. Een spaarrekening openen gaat eenvoudig en snel online. Ontvang bovendien tot € 100 cadeau bij opening van je eerste spaarproduct!