De ouderdom komt met gebreken. Je hoort het je grootvader nog zo zeggen, terwijl hij zich met grote moeite uit zijn iets te luie leunstoel verhief.

Of je wil of niet: met het ouder worden komen kwaaltjes en kwalen op die je voorheen niet kende. Knikkende knieën, pijnlijke handen, versleten heupen, lage-rugklachten, plasproblemen, minder goed zien, gehoorverlies: het is maar een greep uit de waaier van kwalen die de ouder wordende mens kunnen treffen. En dan hebben we hier nog even niet over ernstiger of chronische aandoeningen die het leven écht zuur kunnen maken.

Nieuwe tijden

Ouder worden zonder gebreken is een illusie. En toch willen we ons leven zo lang dat mogelijk is, met plezier blijven leven. De kunst is je toenemende kwetsbaarheid te accepteren en met tegenslag te leren omgaan. Als je dat op een goede manier aanpakt, houd je het langer leuk. Gelukkig leven we in nieuwe tijden. De technologie steekt ons de helpende hand toe met hulpmiddelen die het leven op de oude dag een stuk gemakkelijker maken. Zo zou de grootvader uit de aanhef van dit artikel veel plezier hebben gehad van een moderne sta-opstoel.

Mobiliteitsoplossingen

Hulpmiddelen dus. Met als credo: het gemak dient ook de ouder wordende mens. U vraagt, de markt levert. En terecht: 26% van de mensen vanaf 65 jaar kampt met mobiliteitsbeperkingen, boven de 70 is dit al 40%. Zij hebben moeite met lopen, opstaan of bukken, zijn afhankelijk van vervoersvoorzieningen, mobiliteits- en andere zorgvoorzieningen. Van stoelliften tot robotstofzuigers, van digitale deurspionnen tot drie-, vier- of zelfs vijfwielige scootmobiels, het kan allemaal.

Horen, zien en niet zwijgen

Twee bekende kwalen op de oude dag zijn het geleidelijke verlies van het gehoor en minder goed zien. Ook hier geldt: accepteer de kwaal en zwijg vooral niet! Ga naar een goede audiciën voor een hoortest. Een hoortoestel biedt uitkomst bij ouderdomsdoofheid, de zorgverzekeraar betaalt doorgaans mee. Als het zicht afneemt, helpt de opticiën je bij het aanmeten van een leesbril of multifocale contactlenzen. Het voordeel van deze lenzen is dat je er van veraf, dichtbij en ertussenin goed blijft zien. Zo houd je dus beter zicht op de oude dag.

“De kunst is je toenemende kwetsbaarheid te accepteren en met tegenslag te leren omgaan.”