Met de door Elestor ontwikkelde en gepatenteerde waterstofbromide flowbatterij kan elektriciteit tegen extreem lage kosten worden opgeslagen in stationaire, grootschalige toepassingen. Daarmee is goedkope opslag van elektriciteit van wind- en zonneparken een stap dichterbij. In 2021 moet de victorie beginnen.

“Bij conventionele batterijen is de capaciteit (kWh) gekoppeld aan het vermogen (kW). Bij onze batterij is dat niet zo en daardoor kan heel economisch veel energie opgeslagen worden om langere periodes te overbruggen,” vertelt Elestor-ceo Guido Dalessi. Bovendien is de opslag per kWh drie tot vijf keer zo goedkoop als van de bestaande opslagtechnologieën. “Betaalbaarheid is een essentiële factor voor het slagen van de energietransitie.”

Opslagcapaciteit

Gevraagd naar wat de waterstofbromide flowbatterij zo bijzonder maakt, legt Dalessi uit: “De essentie van onze batterij is dat je vrij bent in de keuze van het vermogen (kW) en de capaciteit (kWh). KiloWatt kun je vergelijken met het aantal cilinders – hoe hard de auto kan rijden – en kilowattuur (kWh) met de tankinhoud – hoe lang je kunt rijden.” Een conventionele batterij verliest geleidelijk opslagcapaciteit. Daar heeft de waterstofbromide batterij van Elestor geen last van. Het enige onderdeel dat slijt is het membraan, maar die module kun je vervangen zodat je geen compleet nieuwe batterij hoeft te kopen. Broom is een element dat uit zeewater wordt gewonnen, en omdat daarvan astronomische reserves zijn is en blijft dat heel goedkoop. “Er blijft niks over bij ontmanteling van een batterij. Het broom kan gewoon worden hergebruikt, het andere element is waterstof.”

Gigafactory

2021 moet het jaar van de doorbraak worden. “Elestor is in 2014 opgericht, en in 2016 is gestart met de formatie van het team. Vanaf 2016 zijn op beperkte schaal pilots gedraaid. We bouwen nu de nulserie, waarna de batterij op de markt komt,” vertelt Dalessi in een notendop de geschiedenis. “De eerste contracten, met aansprekende marktpartijen, zijn al getekend. De missie is om een productiefaciliteit neer te zetten voor een snelle opschaling en om gas te geven.” Hij besluit: “De stip aan de horizon is de bouw van een gigawatt factory’ voor de waterstofbroom batterij. Wij willen voor stationaire opslag het equivalent zijn van de lithiumbatterij voor de elektrische auto.”

Elestor is winnaar van de publieksprijs KVK Innovatie Top100 2020, en is in 2019 door The Economic Board uitgeroepen tot Parel van de regio. Bezoek de website voor meer informatie en de mogelijkheden.