25 jaar geleden publiceerde Care Plus® de eerste folder die waarschuwt voor tekenbeten. Het risico om ziek te worden neemt al jaren toe. Ongeveer twee op de 100 Nederlanders krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet, zo’n 27.000 mensen per jaar. 

Care Plus® is in 1992 gestart als specialistisch preventiemerk voor reizigers. Met voorlichting over infectieziekten en producten om het risico op infectieziekten te verminderen. “In 1994 brachten we een anti-insectenmiddel op de markt, met 50% DEET, dat de hele avond bescherming biedt in malariagebied,” vertelt Chief Mosquito Officer Arnoud Aalbersberg.

Tekencheck

“De teek vervoert als een taxi een scala aan infectieziekten, waaronder de ziekte van Lyme.” Er is nog weinig kennis over tekenbeten, niet alleen bij de consument, maar ook bij huisartsen, constateert Aalbersberg. En hardnekkige mythes, zoals dat teken uit bomen vallen. “Volledige onzin. Teken leven in hoog gras en bosranden, waar niet te veel zon is. In het bos, of bij het golfen moet je dus uitkijken. En als je kind bij het spelen of wandelen de struiken is ingedoken, dan is het een goed idee om een tekencheck te doen.” De teek zal altijd van onderaf naar boven klimmen. Als preventie kun je het beste een lange broek dragen, met eventueel de broekspijp in de sokken. Care Plus® biedt bescherming door ondermeer Care Plus® Bugsox (geïmpregneerde sokken) en Care Plus® Bio Anti-Teek spray, 6 uur lang beschermd door natuurlijke lemon-eucalyptus extracten.

“Als je dezelfde dag een tekencheck doet en de teek veilig en in zijn geheel uit de huid verwijdert, met een tekentang, is er weinig risico dat je geïnfecteerd bent,” vertelt Aalbersberg. “Als de teek zich vasthecht, wordt je lichaam gefopt en krijg je geen reactie zoals een muggenbult. De teek drinkt je bloed, én daar reageert je lichaam wel op. Dat gebeurt pas na een tijdje en dát is het moment dat de Lyme-bacterie in het lichaam kan komen. Als je er op tijd bij bent, hoef je geen huisarts te bellen. Ik schrijf zelf altijd de datum in mijn agenda, voor het geval dat ik toch klachten ontwikkel.”

“Als je dezelfde dag de teek veilig verwijdert, is er weinig risico.”

Kijk voor tips en adviezen voor veilig en gezond reizen op www.careplus.eu