Vermogensbeheerder Edwin Wierda is een baken van rust in een wereld die wordt gedomineerd door snelle jongens en banken. Met ruim 20 jaar ervaring weet hij dat aandelenmarkten herstellen wanneer niemand het verwacht. Op een podium waar de angst regeert om geld te verliezen én de boot te missen, kiest Wierda Vermogensbeheer voor focus en fundamentele analyse.

Een keuze voor Wierda Vermogensbeheer is een keuze voor persoonlijk contact. “Veel beleggingsinstellingen en vermogensbeheerders hebben de laatste jaren een slag gemaakt naar nog meer standaardisering en automatisering. En daarmee minder focus in mijn beleving,” stelt Edwin Wierda.

“Met name grote banken, waar veel mensen beleggen, hebben steeds meer grenzen gesteld en standaardpakketten ontwikkeld waar de klant min of meer verplicht in ‘gedrukt’ wordt.” Bovendien is beleggen slechts één van de financiële producten van banken. “Ook wij moeten zorgen dat de organisatie goed draait en beheersbaar blijft, maar we staan veel dichter op de markt. We doen één ding: beleggen. En we besteden 100 procent van de tijd aan datgene waar we goed in zijn en wat we leuk vinden. Dat betekent dat we veel meer tijd hebben om inhoudelijk de diepte in te gaan en dicht op de markt te zitten.” Een ander verschil is dat bij Wierda Vermogensbeheer voldoende tijd is voor persoonlijk contact met klanten. “Bij een bank krijg je een computer aan de telefoon. Laat staan dat je bezocht wordt. Wij zien klanten meer als iemand met wie je een relatie opbouwt, in goede en slechte tijden. Dat betekent dat je in contact blijft en bereikbaar bent. Als een klant vragen heeft, kunnen we uitleggen waarom we bepaalde dingen doen. We kunnen niet beloven dat we grote winsten behalen dit jaar daarvoor zijn de marktomstandigheden te slecht. Maar het geeft onze klanten wel rust dat ze ons kunnen bereiken en we gewoon de telefoon opnemen. Onze slogan luidt: uw vermogen, onze zorg, ons vak. Zo is het, ook in mindere tijden zoals nu.”

“De basis is fundamentele analyse, we kijken naar de koers onder de gegeven omstandigheden.”

Vertrouwen

Bij Wierda Vermogensbeheer wordt belegd, in degelijke beursgenoteerde bedrijven. Ervaren mensen beheren de portefeuille, geen computers die de beslissingen nemen. “De belangrijkste reden waarom beleggers bij ons aankloppen, is samen te vatten in één woord, ‘vertrouwen’. Mensen zoeken houvast. Die vinden ze bij ons,” vertelt Wierda. “Beleggers kennen ons. We hebben, sinds onze oprichting in 2008, een goede reputatie. De organisatie staat goed.” Daarnaast is er een grote groep mensen met geld die niet meer willen dat de banken hun geld voor ze beleggen. “Voor heel veel mensen zijn de grote banken een pot nat – terecht of onterecht –, die zoeken een betrouwbare partij.”

“Het is nu een slechte tijd. De wereld staat in brand. Iedereen begrijpt dat het dit jaar niet makkelijk is om veel geld te verdienen. Die mensen zeggen nu ‘laten we zorgen dat we houden wat we hebben, dan gaan we zometeen profiteren’.” Ondanks de moeilijke markt kloppen nieuwe klanten bij Wierda aan om hun geld onder te brengen. “Ze komen omdat we focus en rust hebben en klanten vertrouwen hebben dat we geld voor ze gaan verdienen. In de goede jaren kon iedereen die belegde geld verdienen. De een wat meer dan de ander. Nu is het een stuk moeilijker, maar er zijn ook heel veel kansen. Het gaat er nog meer om dat je de goede keuze maakt. Daarom is het belangrijk om er dicht op te zitten en focus te hebben. We beleggen rechtstreeks in aandelen van bedrijven – daar kunnen we snel in- of uitstappen en we kunnen opties omheen schrijven, als we dat willen. Het is een kwestie van spreiden, logische dingen doen en goed nadenken. Dat doen wij graag.” Transparantie is belangrijk, benadrukt Wierda. “Ik weet wat ik doe. Het gaat ook wel eens fout, maar ik weet welke argumenten we hebben en waarom we bepaalde dingen doen. Ik beleg niet in bedrijven die ik niet ken. En ik kies vooral voor consistentie.”

Genoeg kansen

“Op de markt speelt altijd een stukje emotie. In slechte tijden is dat angst om geld te verliezen en in goede tijden de angst om de boot te missen. Onze leidraad is fundamentele analyse. We kijken welke waarde een bedrijf heeft onder de gegeven omstandigheden. Dan bereken je wat de koers gezien die gegevens zou moeten zijn. Is die veel lager is dan de huidige beurskoers dan koop je aandelen in het bedrijf. Is de koers hoger, dan verkoop je.”

Wierda eindigt met een positieve noot: “Ik ben realist, maar deels ook optimist. Ondanks wat we nu zien in de wereld, zie ik nog genoeg kansen.” Zijn 20 jaar ervaring in het vak speelt hierin een grote rol: “Op het moment dat iedereen negatief is, dan is het herstel onderweg. Aandelenmarkten herstellen altijd als niemand het meer ziet zitten. Dat is altijd zo geweest. Dat er een recessie komt is wel duidelijk. Maar als die minder diep is dan gevreesd, dan is dit zeker het moment om aandelen te kopen.”

Meer weten over ons en onze passie voor het vak? Kijk op www.wierdavermogensbeheer.nl