2021 en 2020 waren goede beursjaren, ondanks corona. Hoe 2022 gaat verlopen is nog maar afwachten, meent directeur Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer. “Kortetermijndenken heeft geen enkele zin. Je moet sowieso altijd een lange termijn beleggingsplan hebben, dan kun je ook in onrustige tijden je hoofd koel houden.” Voor haar betekent dat, trouw blijven aan de eigen (Fintessa-)beleggingsfilosofie.

2021 was een uitzonderlijk goed beursjaar. Gesteund door de grote hoeveelheid geld die centrale banken en overheden in omloop brachten zelfs het beste beursjaar sinds 2009. “Het was ook het jaar waarin we uit een crisis kwamen. Dat zijn vaak de beste jaren. Vooralsnog zijn de oorlog in Oekraïne en de oplopende inflatie twee grote dwarsliggers voor dit beursjaar. Vooral nu door de oorlog de energie- en grondstoffenprijzen nog sneller oplopen. Inflatie is wellicht de meest serieuze dreiging sinds lange tijd. Het wordt een ware uitdaging voor de centrale bankiers om hierop te acteren. Als ze de geldhoeveelheden gaan verkrappen, wat nog valt te bezien in deze oorlogsomstandigheden, vloeit er juist weer veel geld uit de markt.”

Nuchter blijven

Het noopt beleggers hun portefeuilles voor langere tijd inflatiebestendig te maken, meent Hafkamp. Tegelijkertijd ziet ze genoeg om positief te blijven. “De beurzen kijken altijd vooruit. De bedrijfswinsten hebben zich fantastisch hersteld en dat hoeft niet zomaar te stoppen! Corona heeft ondernemingen flexibeler gemaakt. Als bedrijven niet meer allerlei corona beschermende maatregelen hoeven te nemen, zal dat veel kosten uitsparen. Hetzelfde geldt voor het op grote schaal thuiswerken. En consumenten maken een inhaalslag qua bestedingen.”

“Om als vermogensbeheerder goede resultaten te realiseren, blijven we bij Fintessa trouw aan onze beleggingsfilosofie ongeacht de marktomstandigheden. Daarbij proberen we zo veel mogelijk de grootste fouten die gemaakt kunnen worden te vermijden: meegaan met hypes of trends, achter de markt aanlopen en emoties de overhand laten krijgen. In plaats daarvan blijven wij beleggen in kwaliteit, in ondernemingen met een sterke balans, een sterke marktpositie, die niet te duur zijn, een aantrekkelijk dividend hebben, zorgen voor een goede spreiding, et cetera.”

“Ons motto is: blijf trouw aan de ingezette beleggingsstrategie en huldig de Hollandse nuchterheid. Het is belangrijk dat je je niet laat afleiden door de ongelooflijke hoeveelheid ruis die er vrijwel dagelijks over je wordt uitgestort,” verklaart Hafkamp als een van de pijlers van het succes van Fintessa. “Er zijn altijd wel redenen te verzinnen om te verkopen. Als je overal in meegaat, houd je geen portefeuille meer over. De meeste ‘interessante trends’ blijken achteraf toch niet zo interessant te zijn.”

Dividend

Onervaren beleggers laten zich vaak vooral meeslepen door ‘het verhaal’, de ‘hype’, rond een aandeel. “Tijdens de pandemie hebben veel nieuwe beleggers de beurs betreden. Hun belangstelling ging vooral uit naar meme-stocks, populaire technologie-aandelen, cryptocurrencies en andere hype-gevoelige beleggingen. Daar zag je dan ook snelle koerswinsten ontstaan. Nu zie je daar ook weer de grootste dalingen,” stelt Hafkamp. “Veel mensen beginnen eerst zelf te beleggen, om na verloop van tijd tot de ontdekking te komen dat het wellicht niet hun ding is.” Op zo’n moment kun je stoppen met beleggen of op zoek gaan naar een vermogensbeheerder. “Wanneer je tot de conclusie bent gekomen dat beleggen het beste alternatief is, maar je niet genoeg kennis hebt of tijd eraan kan besteden, is een vermogensbeheerder een goede keuze.”

Hafkamp benadrukt dat beleggen meer is dan het volgen van de koersontwikkelingen en de belangrijkste economische indicatoren. Op de lange termijn is in het rendement bij beleggen het dividend net zo belangrijk als het percentage koerswinst. Waarbij geldt: hoe langer de termijn, hoe groter dit aandeel in het rendement. Herbelegde dividenden gaan na verloop van tijd steeds zwaarder wegen in het totale rendement. “Over de afgelopen 10 jaar was het aandeel van het dividend 40 procent en het aandeel koerswinst 60 procent in het totale rendement. En over de afgelopen 20 jaar was het aandeel dividend zelfs 75 procent, terwijl het aandeel koerswinst maar 25 procent bedroeg,” doceert ze. “Hier is het beroemde achtste wereldwonder van Einstein aan het werk: de kracht van rente-op-rente of dividend-op-dividend.”

Tegen een stootje kunnen

Het advies dat Hafkamp heeft voor beleggers die zenuwachtig zijn, luidt: “Probeer je knopen te tellen in allerlei scenario’s en probeer vooral vooruit te zien, in plaats van je door je angsten en kortetermijndenken te laten sturen. De juiste attitude is om er een portefeuille op na te houden met kwaliteitsbeleggingen die tegen een stootje kunnen, dividend uitkeren en op de lange termijn gaan overleven. Aandelen van ondernemingen met ‘pricing power’. Bedrijven met een heldere strategie, die hun geld gebruiken om te investeren in verdere groei.”

Vermogensbeheerder ‘van de oude stempel’

Fintessa is een vermogensbeheerder ‘van de oude stempel’ in de zin dat wij nog maatwerk en persoonlijke aandacht bieden, veel contact onderhouden met onze cliënten. Ons beleggingsbeleid is duidelijk, transparant en begrijpelijk. Dat spreekt veel particuliere beleggers aan, naast ons mooie rendement.

Fintessa Vermogensbeheer | Vermogensbeheer op maat met Fintessa: bezoek www.fintessa.nl voor meer informatie.