Een huis of beleggingspand aankopen of verkopen met bitcoins of andere crypto’s gebeurt nu nog mondjesmaat. In april wisselde in het Brabantse Veghel een penthouse van eigenaar voor 21 bitcoins. Omgerekend een verkoopprijs van rond de 1 miljoen euro. Ook op de vastgoedbeleggingsmarkt dienen zich fondsen aan waarbij deelnemers een aandeel kopen door middel van crypto currency.

Één ding is zeker. Een appartement voor omgerekend 1 miljoen euro in de verkoop zetten met een vraagprijs van 21 bitcoins zorgt voor optimale aandacht. Het is sowieso een bijzondere transactie. Snelle waardestijgingen en -dalingen kunnen ervoor zorgen dat het bedrag in euro’s voor het appartement zomaar kan veranderen in de tijdspanne tussen het tekenen van de koopakte en de notariële overdracht.

Vastgoedinvestering

Het zijn precies die grote koerssprongen van crypto’s die de interesse wekken van investeerders die hopen op grote koerswinsten en niet terugdeinzen voor het risico van verliezen. Vastgoedinvesteringen zijn juist relatief zeker, doordat de vierkantemeterprijzen op jaarbasis gemiddeld in procenten kunnen worden uitgedrukt. “Die twee uitgangspunten kun je combineren door die twee te koppelen en zo een crypto-economie rond vastgoed te creëren,” vertelt Willem Wolffgramm van Fundum Capital, een Nederlands cryptobedrijf dat zich richt op vastgoed. Investeerders in dit cryptovastgoedfonds kunnen een aandeel in de huurinkomsten van een beleggingspand verwerven met zogenoemde FND-tokens (een cryptobetaalmiddel, red.). “De waarde van het pand wordt bijvoorbeeld opgedeeld in 1000 waardevaste coins (zogenaamde stablecoins), waarbij je als houder van bijvoorbeeld 10 stuks recht krijgt op één procent van de huurinkomsten, maar geen eigendom krijgt in het vastgoed zelf.”

Financieringsmodel

Het is interessant om te fantaseren welke mogelijkheden crypto’s bieden om te komen tot alternatieve financieringsvormen. Financiering met tokens kan voor woonstarters een model zijn om een huis te belenen buiten de bank om, zonder hypotheek. Met hulp van familie en vrienden ‘tokenise’ je het pand, waarbij iedereen houder wordt van een of meerdere tokens.

De nieuwe markt met cryptobeleggingen brengt risico’s met zich mee én kansen. Tokens bieden een grotere groep mensen de kans om te investeren in een cryptovastgoedfonds. De instap ligt lager. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je goed begrijpt wat de risico’s zijn en die ook serieus neemt. Waarbij de eerste vraag luidt: kan ik een verlies financieel aan?

Verkocht in bitcoin

In 2014 werd in Amerika voor het eerst een huis in bitcoin afgerekend, voor 2739 bitcoin. Toen omgerekend 1,4 miljoen dollar, tegen de huidige koers meer dan 700 miljoen dollar.