Veel vakantiegangers maken deze zomer weer de langste autorit van het jaar. Hoe doe je dat op een relaxte manier?

De auto is gecontroleerd en veilig ingepakt (inclusief dat elders verplichte reflectievestje), de verzekerings- en reisdocumenten gecheckt (en ja, ook de vignetten en de milieusticker zijn geregeld). Je begint, kortom, goed voorbereid aan je vakantie, maar begin je ook aan een ontspannen rit? Aan die onverwachte, kilometerslange verkeersopstoppingen en vertragingen kun je niet heel veranderen. Maar veel andere zaken die het verschil maken tussen een ontspannen en een vermoeiende, zelfs afmattende autorit heb je zelf in de hand. Dat begint al de dag voor vertrek.

Kalme vrije dag

De ene dag een tandje bijzetten om al het werk af te ronden, de volgende dag vroeg achter het stuur? Overschat jezelf niet, de vakantiestemming waarin je wegrijdt, kan al snel omslaan in vermoeidheid en irritatie. Sommige mensen willen ‘alles uit de vakantie halen’ en vinden het zonde om niet meteen te vertrekken. En toch zorgt een kalme vrije dag voorafgaand aan het vertrek vrijwel altijd voor een veel relaxtere reis. Slaap lekker uit, pak op je gemak in en doe wat laatste boodschappen. En vermijd aansluitend de eventuele verleiding van een nachtelijke rit. Je kunt jezelf wijsmaken dat je ’s nachts veel meer ontspannen kunt rijden, maar verkeersstatistieken uit verschillende Europese landen vertellen een ander verhaal: er minder verkeer op de weg, maar het risico op een ongeval is aanmerkelijk hoger.

Goed voorzien

Naast uitgerust ga je natuurlijk ook goed voorzien op pad. Afleiding voor de kinderen op de achterbank? Check. Maar hoe zit het met de (lichte!) afleiding op de voorbank? Is er fijne muziek beschikbaar, een podcast waar jij en je bijrijder naar kunnen luisteren (en over praten)? En heb je een overzicht van plekken waar je wilt pauzeren? De meeste automobilisten houden zich aan de regel ‘twee uur rijden, kwartier rust’. En doen dat bij een servicestation aan de snelweg, langs het voorbijrazend verkeer. Wil je echt ontspannen rijden? Maak dan een globaal overzicht van plekken waar je onderweg voor een korte pauze de snelweg even kunt verlaten. Vermijd de drukke en dure wegrestaurants, neem wat lekkere dingen mee voor een picknick én gooi je lijf even los in een kalme omgeving.

De vakantie is begonnen

De allerbeste regel voor een relaxte vakantierit? Herken en erken tijdig je vermoeidheid. Ga niet extra veel koffie drinken, de muziek harder zetten of de airco lager om geconcentreerd te blijven. Je bent geen klus aan het afmaken en je hoeft ook niemand ervan te overtuigen dat je dat kunt. Overweeg om een overnachting in te lassen in een plaatsje langs de route. Ja, de reis zal langer duren, maar iedereen komt wel ontspannen en vrolijk aan.