Veel organisaties worstelen met de vraag hoe zij hun huidige werknemers kunnen stimuleren om duurzamer te werken en reizen. Athlon adviseert werkgevers om die vraag anders te benaderen: moet je wel reizen?

“We helpen klanten hun zakelijke mobiliteit anders in te richten, met een focus op flexibiliteit, duurzaamheid en hybride werken. Met onze best-in-class mobiliteitsregeling bieden we organisaties de handvatten bij het verduurzamen van de zakelijke mobiliteit en het verkleinen van de CO2-footprint,” vertelt marketing and sales director Willemijne de Wit van Athlon Nederland.

De juiste mobiliteit

Veel organisaties zitten middenin de transitie om hun wagenpark volledig te elektrificeren. Door corona heeft thuiswerken een vlucht genomen. Medewerkers hechten vaker belang aan duurzaamheid, flexibiliteit en hybride werken. De meeste werkgevers hebben hun thuiswerkbeleid hierop aangepast. Maar door de hoge energiekosten thuis kiezen veel medewerkers nu juist weer voor het kantoor en staat elektrisch rijden onder druk. Kortom de voortdurend wisselende omstandigheden en wensen maken het werkgevers lastig om hun werknemers de juiste mobiliteit te bieden.

In 5 stappen naar duurzame mobiliteit

De best-in-class mobiliteitsregeling is gebaseerd op het Athlon 5 stappenplan naar duurzame mobiliteit. “Dat biedt een richtlijn voor het thuiswerk- en mobiliteitsbeleid van werkgevers: het schept duidelijkheid en biedt duurzame, flexibele én gegarandeerde mobiliteit in deze onrustige tijden.” Het stappenplan is eenvoudig en concreet:

1.         Moet je wel reizen?

De meest duurzame (en goedkoopste) reis is degene die je niet maakt. Nu er een energieplafond komt, kun je weer prima thuiswerken. Dat betekent wel dat werkgevers thuisladen vergoeden tegen de stroomkosten die gelden ná het plafond. Heb je nog medewerkers die benzine rijden? Ook voor hen is het 5 stappenplan dé manier om hun CO2-footprint te verlagen en duurzaamheidsdoelstellingen te halen.

2.         Als je dan toch moet reizen, met welk vervoersmiddel?

De auto is niet altijd de beste optie. Juist nu heb je meer dan ooit flexibiliteit nodig. De keuze uit openbaar vervoer, e-bike of elektrische auto is de ideale oplossing om in te spelen op veranderingen en te reizen op de manier die bij jou past.

3.         Pak je de auto, rij dan elektrisch

Een op de drie nieuwe leaseauto’s bij Athlon is elektrisch. “Wij adviseren werkgevers elektrische rijden te blijven stimuleren. Dus vergoed thuislaadkosten tegen het tarief ná het plafond.”

4.         Wat je ook kiest, rij veilig en bewust

Een inkoppertje. Werkgevers hebben een zorgplicht naar hun werknemers, ook onderweg. “Veel ongelukken worden veroorzaakt door afleiding. Op kantoor is aandacht voor een ergonomische werkplek. Die zorgplicht moet ook in de auto zijn gefaciliteerd. We hebben bijvoorbeeld een apparaatje dat ervoor zorgt dat je onderweg wel nog kunt bellen, maar niet kunt appen of zoeken op je Spotify-lijst.” We bieden ook online verkeerstrainingen om werknemers bij te spijkeren op het gebied van verkeersveiligheid. “Je krijgt uitleg over wat vermoeidheid doet of de risico’s bij afleiding, maar ook bijvoorbeeld uitleg over verkeerssituaties of het belang van de juiste bandenspanning. Daarnaast bieden we ook fysieke rijtrainingen aan, bijvoorbeeld rondom elektrisch rijden.”

5.         Compenseer je uitstoot

Doordat je keuzes maakt in de eerste vier stappen, zorg je ervoor dat je minder CO2 uitstoot. Toch kun je CO2-uitstoot niet helemaal voorkomen. “Wat je wel kunt doen als organisatie, is de uitstoot compenseren door bomen te planten in onze duurzame bosprojecten in Nederland en in het buitenland.”

Onze Best-in-class-mobiliteitsregeling kun je downloaden via onze website

Wij vragen onze klanten eerst ‘moet je wel reizen?’ Een vreemde vraag voor een leasemaatschappij? Nee hoor, met onze best-in-class mobiliteitsregeling geven wij richting aan een duurzaam en flexibel werk- en reisbeleid. En dan is de auto niet per se de beste keuze!