Met Floriade Expo 2022 zet Almere dit jaar de bloemetjes ook letterlijk buiten. De prachtige wereldtuinbouwtentoonstelling is echter niet de enige reden om de stad te bezoeken. Er valt namelijk heel veel méér te beleven in Almere! Laat je inspireren door onderstaande tips.

We vallen natuurlijk wel met de groene deur in huis. De Floriade – het evenement vindt maar één keer in de 10 jaar plaats, dus mis het niet! – omvat meer dan bloemen, planten, groenten en fruit alleen. Het thema is Growing Green Cities. Je gaat oplossingen zien die steden leuker, mooier en duurzamer maken. Laat je auto thuis en pak de trein naar het terrein. Vanaf station Almere Centrum loop je gemakkelijk via de ‘groene loper’ naar de veerboot die je naar Floriade Expo 2022 brengt.

Floriade Expo 2022 is van 14 april t/m 9 oktober dagelijks geopend van 10:00 – 19:00 uur. Entreetickets bestel je online op floriade.com. Met de Floriade Pas heb je onbeperkt toegang tot de expo.

Een leerzame ervaring rijker keer je terug naar de stad en ontvouwt zich een waaier aan mogelijkheden. Wat ga jij doen?

1. Keuze uit vijf City Walks

Almere is pas een halve eeuw jong. En dat zie je! De stad is rijk aan moderne, bouwkundige hoogstandjes, ontworpen door wereldberoemde architecten als Rem Koolhaas en Herman Hertzberger. Geen wonder dat Almere ook architectonisch gezien een internationaal geprezen bestemming is. Ontdek het ‘architectuurmuseum in de open lucht’ en boek bij de VVV Almere een City Walk Almere Centrum, mét of zonder gids. In de andere stadsdelen van Almere kun je ook onder leiding van een gids wandelen, stuk voor stuk met een eigen verhaal:

  • Almere Haven: het ‘oudste’ stadsdeel
  • Filmwijk: voorbeeldwijk voor vernieuwing in woningbouw
  • Regenboogbuurt: de meest kleurrijke wijk in de stad
  • Almere Poort: het jongste stadsdeel
  • Almere Centrum: moderne architectuur.

2. Een dagje shoppen

Naast hoogstandjes in tuinbouw en architectuur is Almere Centrum dit jaar ook de perfecte bestemming voor een dagje shoppen. Het autovrije centrum ligt vlak bij het Floriade Expoterrein, op slechts 20 treinminuten reizen van Amsterdam Centraal en 40 minuten van Zwolle. Vanuit het station loop je zo het winkelgebied in en kan je dagje winkelen langs conceptstores, leuke boetiekjes en vintage shops direct beginnen. Het laat zich raden dat je na alle inspanningen even lekker wil bijkomen op een van de vele terrassen, in een coffee hotspot, een leuke lunchroom of een gastvrij restaurant. Je vindt altijd een leuke plek.

3. Bijzondere evenementen

De Almeerse festivalagenda staat elk jaar bomvol superleuke evenementen. Tijdens het Floriadejaar is het feest in Almere Centrum. Elke week is er van alles te doen. Tentoonstellingen, jeugdfestivals, rommelmarkten, sportevents, festivals, muziekprojecten, culinaire events, er is altijd iets van je gading te vinden. Noteer alvast een paar data in je agenda:

Lifestyle Day                           21 mei

Urban City Games                  11 en 12 juni

Ally Art & Architecture           18 en 19 juni

Almere Floats                         16 en 17 juli

Connecting Cultures               27 en 28 augustus

Bekijk de complete agenda op: almerecentrum.nl/floriadejaar

4. Nieuwe natuur tegemoet

Huur een e-bike bij de VVV Almere en ga op ontdekkingstocht in de nieuwe natuur van Almere. Op de bodem van de voormalige Zuiderzee kun je op safari in de Oostvaardersplassen, een uniek gebied voor Nederland en Europa. De Oostvaardersplassen is een bijzonder moerasgebied tussen Almere en Lelystad. Hier leven duizenden ganzen en watervogels, heckrunderen, konikpaarden, edelherten en vossen. Start een mooie wandel- of fietstocht vanuit het Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders en geniet van een lekkere lunch in het restaurant. Spot de dieren in het natuurgebied met de aanwezige verrekijkers of ga op pad met de boswachter. Met een beetje geluk zie je de zeldzame zeearend!

5. Je blijft toch wel slapen?

Wil je de stad écht goed leren kennen, blijf dan lekker slapen. Van luxe viersterrenhotels tot en met campings midden in de natuur: overnachten in Almere kan op allerlei manieren. Boek een beach lodge met uitzicht over het IJmeer of slaap in een seintoren onder duizend-en-één sterren. Logeer bij een local in een charmante Bed & Breakfast, bijvoorbeeld midden tussen de wijnranken. Er zijn diverse arrangementen beschikbaar, aangenaam romantisch voor twee of volle bak met het hele gezin.

Scan deze QR-code voor nog meer tips en arrangementen of neem een kijkje visitalmere.com