Wie werkt of een uitkering heeft, kijkt reikhalzend uit naar eind mei. Meestal rolt dan het vakantiegeld binnen op je rekening. Wat zijn tips om dat geld goed te besteden?

Zo’n 8 procent van je brutoloon. Dat is het bedrag dat je vaak eind mei krijgt uitgekeerd over de hele periode van 1 juni van het jaar ervoor tot 1 juni van het huidige jaar. Natuurlijk gaan er nog wat belastingen vanaf, maar al met al houd je een mooi bedrag over. Met elkaar krijgen Nederlanders tientallen miljarden euro’s in handen. We geven je vijf opties voor wat je met dat geld kunt doen.

  1. Vakantie

De meest voor de hand liggende mogelijkheid: je vakantie. Het heet toch niet voor niets vakantiegeld? Het valt wat echter tegen hoeveel mensen hun vakantiegeld daadwerkelijk besteden aan een vakantie, in de zomer of daarbuiten. Uit PwC-onderzoek in 2021 bleek dat 43 procent van de Nederlanders hun vakantiegeld gebruikt om de vakantie te betalen. Anders gezegd, maar liefst 57 procent besteedde het aan andere doelen.

  • Sparen

Als je niet op vakantie kunt of wilt, dan zijn er uiteraard tal van andere mogelijkheden om het mooie bedrag – van toch bijna een maandloon – voor te gebruiken. Sparen bijvoorbeeld. Gericht sparen kan, zoals voor een toekomstige grote uitgave, bijvoorbeeld (onderhoud aan) een auto of woning. Maar sparen kan ook om een algemene financiële buffer op te bouwen voor plotselinge noodzakelijke kosten. Denk aan je wasmachine die er ineens mee ophoudt. Het leuke nieuws daarbij: langzaam maar zeker wordt sparen weer wat aantrekkelijker door stijgende rentes.

  • Beleggen

De verhouding spaarrente versus inflatie is nog altijd niet ideaal. Om die reden kan beleggen een interessant alternatief voor je zijn. Zeker omdat beleggen ook met relatief kleine bedragen kan en tegenwoordig helemaal niet meer zo complex is als vroeger. Er zijn meer dan voldoende apps die het je zo makkelijk mogelijk maken. Natuurlijk moet gezegd: beleggen brengt risico’s met zich, anders dan sparen. Die moet je bereid zijn te nemen. Of liever gezegd, je financiële situatie moet zo’n risico toestaan. Als dat lukt, kan beleggen een mooie manier zijn om je geld te laten groeien in de vorm van aantrekkelijke rendementen.

  • Aflossen schulden

Door de torenhoge kosten, denk alleen maar aan je wekelijkse boodschappenmandje, hebben veel mensen te kampen met schulden of betalingsachterstanden. Je vakantiegeld komt dan als geroepen om deze in elk geval deels weg te werken. Dat kan namelijk flink in je maandlasten schelen. Afhankelijk van de hypotheek die je hebt, kan het deels aflossen daarvan ook een slimme keuze zijn.

  • Iets leuks kopen

Geen vakantieplannen, voldoende spaargeld en nauwelijks schulden? Dan is je vakantiegeld natuurlijk ideaal om jezelf een keer goed te belonen voor een jaar keihard zwoegen voor je baas. Elektronica, een uitje, iets voor in je tuin, een nieuwe fiets: de keuze is reuze. En aan jou.