Trots. Dat is het gevoel dat bij Chantal Janzen overheerst als ze aan 2018 denkt. Trots op haar zakelijke successen. Trots op haar pasgeboren zoontje. Maar vooral trots op haar hele gezin. “Het is nogal wat als er na negen jaar weer een baby in een gezin komt, maar dat gaat supergoed.”

“Het meest trots ben ik op ons gezin, en dan vooral rondom de geboorte van onze zoon Bobby.”

Een probleemloze bevalling, een gezonde zoon, een bloeiend tv-jaar met een vierde Zilveren Televizier-ster (de prijs voor beste presentatrice van het jaar, red.) als bevestiging en een almaar groeiend mediamerk &C met een maandelijks magazine, website, app, online shop, eigen tv-programma’s en live events. Terugkijken op het jaar is leuk als je Chantal Janzen heet. Ze wordt bejubeld, begeerd, gekopieerd en is geliefd. Nederland houdt van Chantal Janzen. En Chantal Janzen? Die houdt van Wham! Van eten. Van grapjes. Van haar gezin. En tijdens de feestdagen het liefste allemaal tegelijk. Want waar draait het om tijdens Kerst voor Nederlands’ populairste tv-persoonlijkheid? “Eten, eten en eten. Nee hoor, ook nog gezelligheid door met zijn allen, familie en vrienden, bij elkaar te zijn. En een beetje door mijn hoofd laten gaan wat er allemaal is gebeurd in het afgelopen jaar.”

En wat denk je dan?

“2018 was een prachtig jaar.”

Waar ben je het meest trots op?

“Het meest trots ben ik op ons gezin, en dan vooral rondom de geboorte van onze zoon Bobby. Die is maart dit jaar geboren en onze oudste zoon van 9 is een geweldige grote broer en Marco’s (Geeratz, de man van Chantal Janzen, red.) drie kinderen uit een eerdere relatie zijn ook de liefste broer en zussen voor hem. Het is nogal wat als er na negen jaar weer een baby in een gezin komt, maar dat gaat supergoed en daar ben ik trots op.”

En zakelijk gezien?

“Zakelijk gezien ben ik trots op de verzelfstandiging van &C Media, en heb ik veel zin in onze toekomstplannen.”

Wat is je wens voor 2019?

“Dat in godsnaam iedereen van wie ik hou gezond blijft. En dat zakelijk gezien de mooie toekomstplannen werkelijkheid worden.”

Wat zou je anders hebben gedaan in 2018, met de kennis van nu?

“Toch vaker ‘nee’ hebben gezegd vrees ik. De eeuwige struggle van drukbezette mensen volgens mij. Net even dat ene programma weglaten, of net even die ene klus afzeggen. Wat meer lucht creëren blijft het beste voor mij en dus ook het moeilijkste.”

Je bent een duizendpoot: tv-host, actrice, zangeres, danser, bladenmaker én moeder van een jong kind. Hoe hou jij alle ballen in de lucht?

“Nou, soms donderen die ballen één voor één naar beneden, en lukt het dus niet. Maar ook dat is prima. Je doet je best om overal bij te zijn: op de school van je kind, op je redactie, in de montagekamer van een programma… En dan breng je het liefst in de avond zelf je baby naar bed. Dit lukt meestal en van de dagen waarop het niet lukt leer je alleen maar.”

Op jouw Instagram staat ‘so always tired’. Zo zie je er niet uit. Wat is jouw geheim?

“Leco van Zadelhoff. Grapje. Serieus? Voor tv en voor mijn blad word ik dus opgemaakt, maar privé niet. Dus daar rommel ik zelf maar wat aan met goeie crèmes. Maar het belangrijkste is toch vooral goed proberen te slapen, en dus op tijd naar bed. Maar ik ben daarin niet bijzonder hoor, bijna alle ouders met een jong kind zijn voortdurend moe.”

Zeker ouders met een drukke carrière. Hoe zorg jij voor balans in je leven?

“Goed plannen en voornamelijk dingen proberen te doen waar je energie van krijgt. Veel en hard werken is niet erg, maar je moet er wel energie van krijgen. Als het alleen maar energie kost en je krijgt er geen bruisend gevoel van dan is het nog zwaarder en balanceer je niet goed.”

Je liet ooit The Voice Kids in Duitsland aan je voorbijgaan, omdat het je anders allemaal te veel zou worden. Was het lastig om deze keuze te maken?

“Nee, dat vond ik totaal niet lastig. Ik wilde kijken of ik het zou redden daar, voornamelijk qua taal en werkhouding. Nou, dat is gelukt: ik heb vrijwel geen kritiek ontvangen en het twee jaar lang gedaan. Na die twee jaar voelde ik dat ik in Nederland te veel moest afzeggen om in Duitsland te kunnen blijven werken. Dat had ik er niet voor over. Want in the end is alles hetzelfde daar, qua televisie maken. Waarom zou ik dan zoveel reizen en dus minder bij mijn kinderen en man kunnen zijn als ik zoveel moois in mijn thuisland kan doen?”

Je komt over als iemand die altijd vrolijk is, altijd gelukkig. Onmogelijk, toch?

“Klopt, dat ben ik net als ieder mens uiteraard niet altijd. Niemand is iets ‘altijd’. Wel is het zo dat ik eerder ergens de humor van probeer in te zien dan dat ik het zwaarmoedig bekijk.”

Wat maakt jou het allergelukkigst?

“Als ik samen ben met mijn familie en het goed gaat met hen en degenen die ik liefheb. De weekenden zijn dan ook bijna altijd voor hen.”

En de vakanties, neem ik aan. Wat is voor jou een droomvakantie?

“Ik wil nog eens een keer door Amerika reizen met mijn gezin. Lang weg met mijn gezin, zeg zo’n 3, 4 maanden lijkt me heerlijk. Ik ben sowieso het liefste de hele dag samen met hen. 24/7. Maar ja, er moet ook gewerkt worden natuurlijk. Goddank is mijn werk naar mijn mening het allerleukste werk dat er is.”

Maar nu eerst de feestdagen met de familie. Tot slot, welke staat dan op repeat? All I want for Christmas is you of Last Christmas?

“Last Christmas, zeker weten. Nostalgie.”

Feit

Chantal Janzen is bekend als presentatrice, actrice, musicalster, zanger. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft ze ook nog maar een eigen glossy en site opgestart onder het merk &C Media. Janzen is getrouwd met Marco Geeratz met wie ze twee kinderen heeft. De jongste, Bobby, werd vorig jaar maart geboren. Geeratz heeft ook nog drie kinderen uit een eerdere relatie.